Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Военнослужещите ни в Афганистан получават висока оценка от партньорите
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юли 2018 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Военнослужещите ни в Афганистан получават висока оценка от партньорите

/КРОСС/ Мисията на 35-ия контингент завърши успешно, надявам се и колегите им, които ги смениха, да се завърнат по същия начин. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов при посрещането на летище София на военнослужещите от 35-ия контингент, който участва в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Всички 158 военнослужещи от контингента се завърнаха в България, след като преди няколко дни 36-ият контингент прие от тях изпълнението на задачите в мисията „Решителна подкрепа“. На летище София те бяха посрещнати още от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

„Оценката, която нашите партньори дават, е че подготовката на нашите военнослужещи е на много добро ниво“, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов и подчерта, че подобна мисия в страна като Афганистан е пълна с рискове. „Щастлив съм, че всички, които заминаха, се завърнаха живи и здрави. Това беше и моето пожелание, когато ги изпращах в Смолян преди повече от 6 месеца“, посочи още той и допълни: „Като министър на отбраната моята работа е да подсигуря тези момчета, които отиват на мисия, да бъдат добре подготвени, добре снаряжени, добре обезпечени и да се завръщат живи и здрави“.

Контингентът включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов.