Христо Проданов: Държавата трябва да заеме функциите, които й се полагат по Конституция
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2018 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Проданов: Държавата трябва да заеме функциите, които й се полагат по Конституция

/КРОСС/ Средства има. Миналата седмица МС отпусна 700 млн. лв. зад гърба на парламента

"Държавата трябва да заеме функциите, които й се полагат по Конституция. Трябва да има повече държава в икономиката, повече държава като регулатор, повече държава като собственик". С тези думи народният представител от ПГ на БСП за България Христо Проданов представи същината на "Визията за България" на левицата. По думите му това са нещата, които са се отричали в последните 30 години и резултатът, който сме  получили, е днешна България.

"Нашата "Визия за България" е предложение към обществото за един обществен договор, който да има широка обществена подкрепа, така че България да тръгне по коренно различен път, защото този, по който вървим вече 30 години, е пагубен за страната ни. Тя изчезва", обясни той и подчерта, че визията предлага решения и в здравеопазването, и в образованието, и в сигурността, основните сфери, които са задължения на държавата.

Проданов обясни, че целта на БСП е да проведе разговор за развитието на страната, да събере широка подкрепа около визията си, да я преработи в управленска програма, която да има  много поддръжници и да я осъществи в управлението на страната.

На въпрос дали тази визия е възможна и дали има средства за реализирането й, Проданов отговори: "Миналата седмица средствата, отпуснати зад гърба на парламента, с постановления на МС, са 700 млн. лв."  По думите му тези пари са отишли - 500 млн. лв. за Държавната консолидационна компания, под шапката на Министерство на икономиката, за поправка и ремонт на язовирните стени; облагодетелстван е поредният български олигарх като му е спестино 60 млн. лв. във връзка с това, че не е изпълнил ангажиментите си по следприватизационния договор, който е поел, а малко преди това правителството е дало още 120 млн. лв. на консолидационната компания заради финансови проблеми на една от компаниите й- "Еко Антрацит" ЕАД. Социалистът подчерта, че се налага тези средства да бъдат отпускани с постановления, защото не фигурират в държания бюджет, приет от НС.  

"Това опровергава тезата, че няма пари. Ето тези 700 млн. лв. са достатъчни за преизчисляване на всички пенсии в България за една година. Вярното е, че има пари, те не се разпределят правилно, много се краде и там е проблемът на България", категоричен бе Христо Проданов.