Приключиха драгажните дейности на р. Дунав в района на островите Вардим и Белене
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юли 2018 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приключиха драгажните дейности на р. Дунав в района на островите Вардим и Белене

/КРОСС/ Приключиха дейностите по удълбочаване на река Дунав в района на островите Вардим и Белене, където са най-критичните участъци за корабоплаването в българската част на реката. В резултат на драгирането, което продължи 42 дни, дълбочината на корабоплавателния път е увеличена с над 100 см. След завършване на дейностите, измерванията отчетоха дълбочина на фарватера над 3 метра и ширина от 150 метра, които позволяват нормално движение на корабите.

Драгажните дейности се изпълняват съгласно договор между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“ и „Космос Шипинг“ АД, която беше избрана за изпълнител през м. февруари т.г., след проведена обществена поръчка. Подписаният договор е на стойност 6,7 млн. лева и гарантира поддържане на речните нива за срок от 3 години. През този период Агенцията планира да закупи собствена мултифункционална драгираща техника, с която ще изпълнява ефективно своите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък на р. Дунав.

Новите драгажни съоръжения ще бъдат доставени в рамките на проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020, на стойност приблизително 20 млн. лева. Предстои до няколко месеца МТИТС и ИАППД да обявят обществената поръчка за доставка на специализираната техника, в т.ч. драга, тръби за транспортиране на наноси, шалан, понтон и маневрен кораб.