Теодора Халачева: Искаме обществен консенсус за промяна на България
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2018 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теодора Халачева: Искаме обществен консенсус за промяна на България

/КРОСС/ “Визия за България” е платформа за диалог в постигането на обществен консенсус как да променим системата.”,  каза народният представител от „БСП за България” Теодора Халачева снощи във Велинград. В балнеоложкото градче се състоя първото обсъждане по инициатива на колегите й от парламентарната групата Надя Клисурска и Славчо Велков. Пред аудиторията в местна художествена галерия бяха представени основните аспекти във „Визията”. Теодора Халачева презентира частта за демографската криза, а за новата политика в областта на образованието, науката и културата говориха Веска Ненчева, Донка Симеонова и Виолета Желева.

„Бедност, ниска раждаемост, висока смъртност, нарастващо социално разслоение, миграция на млади и трудоспособни българи, очерта катастрофалните фактори на демографския пейзаж Халачева и изтъкна: За да се спрат негативните демографски тенденции, на първо място е необходимо закрилата на семейството и децата да се превърне в ценност за обществото и приоритет за държавата.” По думите й населението на България се топи с много бързи и опасни темпове. Според нея статистиката е изключително стряскаща и налага политика в спешен порядък. „6 от 10 деца се раждат извън брак. Деца продължават да раждат деца. В една трета от случаите това са майки без дори начално образование.” цитира официалните данни Халачева, преди да очертае възможните, според БСП, мерки.

Част от тях са свързани с стимулиране на отговорното родителство и подкрепа за работещите родители. „Ние смятаме, че е настъпило време за въвеждане на семейното подоходно облагане т.е. работещите родители да получават данъчни облекчения за всяко едно дете”, обясни пловдивската депутатка и посочи другите предложения в тази посока – диференцирани ставки на ДДС за детски храни и стоки, учебници и учебни помагала, безплатни детски ясли и градини. Наред с това БСП предлага целенасочена  подкрепа за родители – студенти като например, изграждане на центрове за гледане на малки деца към университетите, допълнителни стипендии за родители-студенти. „С безплатните учебници, с покриването на транспортните разходи за всички ученици от средното образование смятаме, че ще подпомогнем семействата и ще стимулираме образователната интеграция”, изтъкна Халачева.

Тя отговори и на редица въпроси, поставени от аудиторията, в областта на миграцията, родовата памет и риска от загубата на национална идентичност. „Нямаме право да забравяме историята, традициите и културната си принадлежност. Затова ние настояваме за образователни програми и учебници, които да отразяват обективно миналото ни с неговите постижения и личности, отдали живота си за България.”, заяви Теодора Халачева и предложи с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на Вапцаров. „Днес се навършват 76 години от разстрела на поета антифашист, но неговите идеал, вяра и мечти са живи в нас, наследниците и носителите на стремежа за справедливост и солидарност”, завърши Теодора Халачева.