Започва делото за смъртта на дете в хотелски комплекс в "Златни пясъци"
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юли 2018 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва делото за смъртта на дете в хотелски комплекс в "Златни пясъци"

/КРОСС/ Във Варненския окръжен съд за днес е насрочено делото за смъртта на 13-годишната Сара Ернст от Германия. Инцидентът стана през 2011 г, докато детето се къпело в басейна на хотел "Берлин" в курорта "Златни пясъци". Хронологията припомня нашият репортер от Варна Нивелина Няголова.

Сара Ернст идва на почивка с баща си през 2011 г. в курорта „Златни пясъци“. На 11 юли по обед 13-годишното момиче е в басейна на хотела, когато го засмуква отводнителната помпа на дъното на съоръжението.

Други туристи виждат, че детето лежи на дъното и викат спасителя. Той обаче не може да извади момичето, защото всмукателната сила на подовия сифон е голяма. Детето е извадено от басейна едва, когато е изключена помпата.

Четирима мъже са подсъдими по делото. Трима от тях са технически лица, свързани с проектирането и изграждането на басейна, а четвъртият е спасителят.

След смъртта на момичето стана ясно, че по време на инцидента басейнът е работел без разрешително и е бил в лошо техническо състояние.

Това не е първият инцидент с деца във водни съоръжения във Варна. През февруари миналата година помпа на джакузи едва не уби 4-годишно дете от Англия. Момиченцето прекара дни в реанимация, след като получи тежки разкъсвания в областта на корема. Няколко месеца по-късно крачето на 3-годишно дете беше засмукано от помпа в джакузи.