Юнкер и Тръмп се срещат в опит да избегнат търговска война САЩ - ЕС
Секция: СВЯТ
25 Юли 2018 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юнкер и Тръмп се срещат в опит да избегнат търговска война САЩ - ЕС

/КРОСС/ Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пристига на посещение във Вашингтон, където с американския президент Доналд Тръмп ще обсъдят търговските отношения между ЕС и САЩ. Часове преди срещата, Тръмп изрази песимизъм относно изхода от нея, съобщава БНТ.

Тръмп и Юнкер ще се срещнат в опит да постигнат договорка, с която да избегнат търговска война между САЩ и ЕС. Американският президент обвинява Брюксел в нечестни търговски практики и заплаши да увеличи митата за внос на европейски коли. Ако това стане, отговорът на 27-те ще бъде налози срещу редица американски стоки.

Часове преди срещата, Тръмп написа в Туитър, че и двете страни в спора трябва да се откажат от всички мита, бариери и субсидии. По думите му, едва тогава ще може да се говори за свободен пазар и свободна търговия.

От ЕК уточняват, че Юнкер заминава за Вашингтон без конкретни търговски предложения. Двамата лидери ще се срещнат около 20:30 ч българско време, а малко по-късно председателят на ЕК ще държи реч.

Очаква се да обсъдят още борбата с тероризма, икономически върпоси и такива, касаещи енергетиката. От Белия дом съобщават, че акцент на срещата, ще бъде подобряването на двустранното сътрудничество в редица области.