Ловджиите изплашени! Има опасност да се превърнат в убийци на хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юли 2018 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ловджиите изплашени! Има опасност да се превърнат в убийци на хора

/КРОСС/ Експерти от Брезник, Дупница, Перник и Кюстендил дискутираха промените в Закона за лова и опазване на дивеча, както и превантивните мерки срещу африканската чума. „Обсъждахме очакваното разрешение за групов лов на дива свиня за намаляване популацията й и ограничаване на опасността от навлизане на африканската чума, която засега не е регистрирана у нас, пише вестинк Струма.

Досега не сме имали индивидуален лов на дива свиня“, коментира участвалият в срещата Венко Калинчев, секретар на Ловно-рибарско дружество „Елен“.

Изготвени са и графици на ловците, които имат удостоверения за подборен отстрел. Те ще бъдат предоставени на държавни институции, за да се вземе решение къде и кога да се извършва отстрелът на дива свиня в района.

„От нас се изискват много неща, а държавата липсва. Трябва да изкопаваме ями с бетонови пръстени. Това ще бъде трудно, особено при отстрел на дива свиня във високите места. Съществува и риск при пренасяне на отстреляните животни до ямата. Според мен трябва да се изкопава на място, където е убита дивата свиня”, подчерта Венко Калинчев. Той добави, че предстои и среща с председателите на ловните дружини съвместно с РДГ и ветеринари, на която да бъдат определени местата за ямите.
Според Калинчев индивидуалният лов е опасен, особено когато става във време на високи треви и когато има гъбари, билкари, туристи. „Опасността да бъде прострелян или убит някой е голяма. Много от председателите на ловните дружинки в Кюстендилско не искат да ловуват. Проблем ще бъде и обработката и съхранението на убитата дива свиня, както и двете проби за африканска чума или трихинелоза, ловците трябва през нощта да отстрелват, а през деня да носят пробите“, недоумява Венко Калинчев. Същевременно той е на мнение, че не може да не се изпълняват държавни разпоредби.

Секретарят на ловното сдружение припомни, че когато по график са били носени проби за изследване в лаборатории в Благоевград, за два дни са имали от 40 до 65 проби.