Опашка за дърва! Списъците пълни до септември
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юли 2018 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опашка за дърва! Списъците пълни до септември

/КРОСС/ Повече от два месеца пенсионери и кюстендилски семейства с по-ниски доходи чакат за дърва. На места дори практикуват със записване, съобщава вестник Струма.

„Обикновено си осигурявам твърдото гориво през лятото. В края на пролетта започвам да отделям пари от три пенсии, тогава и токът вече е по-евтин,  имам възможност да заделя някой лев, за да  си купя дървата за зимата. 

Записах се в началото на юни и заявих, че искам да ми доставят 5 куб. нарязани дъбови дърва. Ще ми ги докарат едва в началото на август и  ще платя 400 лв.“, обяснява 66-годишна кюстендилка, която е вдовица.

„Звънях до една от частните фирми и от там ми казаха, че отказват доставки, защото нямали в наличност. Най-лошото е, че не се знае и кога ще имат, а сега имам пари, брат ми от години е в чужбина , изпрати ми 200 евро за дървата, останалите пари си ги додавам аз. Предпочитам да си ги купя през лятото”, споделя и 49-годишната шивачка Светлана Чавдарова.

Дърводобивните фирми оправдават липсата на дърва за отопление  с лошото време, което не позволява нарязаните в гората дърва да бъдат транспортирани до пунктовете. „Проблем са и забавените търгове за отдаване на обекти за сеч. Например ние това, което сме заявили като количество, е усвоено. Имаме записани лица до септември месец. Сега спряхме записването, защото просто нямаме повече дърва. Да не говорим, че е трудно и транспортирането им по тези разбити пътища, по които на практика е невъзможно достигането на камиони в гората“, обясниха от местна фирма.

В момента цената на  1 кубик нарязани и нацепени дъбови дърва, които се доставят на адрес, струват 80 лв., а буковите 75 лв. Спрямо миналата година се наблюдава увеличение с 5 лв.

960 домакинства вече са се записали и за добив на дърва за огрев по тарифна такса  на корен. „ Не всички обаче си ги вземат, въпреки че се записват.  Така цената  за добити иглолистни е 11. 88 лева за кубик, 26.40 лева за дъбови насаждения и 27 лева за букови дърва“, коментираха горски.