Първият паметник на хан Тервел не е във Влас, а в град Тервел
Секция: КУЛТУРА
25 Юли 2018 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият паметник на хан Тервел не е във Влас, а в град Тервел

/КРОСС/ „Заслугите” на Йордан Динев?

 Патриотичен кич и опашати лъжи.

Уникалният монумент е открит през 1993 година и е дело на проф. Валентин Старчев и архитект Владимир Роменски.

Първият паметник на хан Тервел у нас бе открит на 28 юни 2018 година в Свети Влас, патриотично и приповдигнато повтаряха всички медийни папагали, които открито се натягаха на вицепремиера Красимир Каракачанов и на олигарсите . Лигавото поведение на журналистите можеше да не бъде прието за скандално, ако в патоса и прехласването не беше тиражирана една опашата лъжа. Кичозният монумент в частния курорт на олигарсите далеч не е първият на Тервел у нас. Това, че патриотът-войвода Каракачанов и екипът му не са наясно с този факт, нито е изненадващо, нито оправдава медийните папагали около него, които тиражират неистини.

Преди 25 години в центъра на град Тервел е открит уникален паметник на хан Тервел, който на всичкото отгоре е и забележително произведение на изкуството. Дело е на проф. Валентин Старчев и архитект Владимир Роменски. Впрочем проф. Старчев е един от най-големите ни монументалисти. Автор с ярка индивидуалност и скулптор с огромни творчески възможности. Потомък е на виден резбарски род, а в изобразителното изкуство е ученик на проф. Марко Марков.

Звездата на Старчев изгрява на първата младежка изложба през далечната 1961 година, когато печели втора награда с композицията „Борци“. Негов беше паметникът „1300 години България“ пред НДК, паметникът „Раненият Пегас“ пред Съюза на българските писатели, бюстовете на Пенчо Славейков в Брунате, Италия, на Капитан Петко войвода в Алеята на гарибалдийците в Рим, паметника на Васил Левски в Цариброд. Негови творби са притежание на някои от най-престижните световни музеи, начело с този във Ватикана и кралската сбирка в Мадрид.

И докато творбите на Старчев са от световна класа, съвсем не стоят така нещата с паметника на Тервел в Свети Влас, който е дело на Петко Йорданов. Безобразните навици под път и над път да се издигат кичозни бутафории от бронз са патент на „патриоти“ като Каракачанов и Симеонов. Под мотото „да възродим или съхраним българската памет“ из цялата страна се нацвъкват „творби“ като тази в Свети Влас и паметника на цар Самуил със светещите очи в центъра на София. По грозотия в бронз вече упорито надминаваме македонците, които първи се увлякоха да безобразничат на историческа тема с безброй паметници из Скопие.

Каракачанов определи като „прекрасен, внушителен и красив“ 5-метровия монумент, който гордо щръкна край морето.

Не е простено да се строят паметници без одобрението на комисия от специалисти в Министерството на културата. Излиза, че всеки, на когото му хрумне, може да си плати и да си вдигне паметник. Без значение дали има изкуство в произведението. При откриването на влаския Тервел Каракачанов ни заплаши, че на още 4 места в България ще бъдат издигнати паметници на владетеля. Като се има предвид изкуствоведската експертиза на вицепремиера и екипа му, сериозно сме застрашени да станем свидетели на клониран помпозен кич от бронз. А Каракачанов и изкуството имат толкова общи неща, колкото паница боб и люти чушки с изискана гурме вечеря в елитен парижки ресторант.

Източник: в-к Галерия

Автор: Иво ДИМИТРОВ