Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна
Секция: КУЛТУРА
25 Юли 2018 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

/КРОСС/ Един от най-адмирираните балетисти на своето време, именитият французин ще има среща с медии и почитатели на 27 юли от 12 ч. в хотел Черно море в дните на Международния балетен конкурс Варна 2018.

Патрик Дюпон – етоал, а след това и директор на Парижката Гранд Опера, пристигна в града на своя звезден старт – Варна, откъдето тръгна неговата бляскава кариера. Той спечели сърцата на публиката и журито, което го отличи с най-високата награда в категория Младша възраст – Специалната награда на град Варна през 1976.

Сега световната балетна звезда ще проследи представянето на финалистите на 28-ия Международен балетен конкурс в Летния театър - сцената, която промени целия му живот.

В отговор на многобройните запитвания на почитатели организаторите от Фондация Международен балетен конкурс Варна осигуриха възможност за разговор с търсения гост. Срещата „Една звезда отблизо – Патрик Дюпон“ ще се проведе на 27 юли от 12:00 в конферентната зала на хотел Черно море. Журналисти и почитатели на балетното изкуство са добре дошли на нея със своите въпроси. Входът е свободен.

Патрик Дюпон е роден през 1959 г. В Париж. Тъй като бил енергично дете, майка му го записва първо на футбол, а после – на джудо. Веднъж обаче той попаднал в балетната зала и класическия танц го пленил завинаги. Започнал да изучава балет при Макс Бозони – в миналото звезда на Парижката Гранд опера. На 15-годишна възраст постъпва в балета на Парижката опера, а година по-късно изиграва своята първа солова партия в балета „Нана“ на Ролан Пти. След блестящото му представяне на Международния балетен конкурс във Варна, неговата кариера в балета полита нагоре: играя в балета „Федра“ на Серж Лифар, „Спящата красавица“, „Ромео и Жулиета“, в „Блудния син“ на Джордж Баланчин. На 19-годишна възраст вече изпълнява главната партия в „Болеро“ по хореография на Морис Бежар.

Танцува също в балети на Джон Ноймейер, Алвин Алей, Рудолф Нурее,в Юрий Григорович. На 21 години е обявен за etoile – звезда на Гранд опера. Гастролира успешно в различни трупи в Европа, Америка и Япония.

Морис Бежар поставя с „Балета на ХХ век“  „Саломе“ с Патрик Дюпон в главната роля. Майкъл Кларк създава хореография специално за великия французин в балета „Храна за ангели“.

През 1988 г. Патрик Дюпон става артистичен директор на балетната трупа на Нанси, където постява балета на Боб Уилсън „Мъките на Св. Себастиян“. В него изпълнява главната роля в партньорство със Силви Гилем и Микаел Денар.

През 1990 г. 30-годишният Дюпон е назначен за директор на балетната трупа на Парижката Гранд опера. Същата година се снима с Ален Делон във филма „Танцуващата машина“.

Като директор на една от най-значимите трупи в света той обогогатява репертоара с нови спектакли: „Баядерка“ на Нуреев, „Парк“ на Прелокаж, нова класическа версия на „Жизел“ и съвременната версия на Мац Ек, а също „Лешникотрошачката“ на Ноймайер и балети на Робинс.

През 1997 г. Патрик Дюпон напуска трупата на Парижката опера – повод за това е участието му в журито на кинофестивала в Кан, заради което закъснял за репетиции. Като свободен артист той прави опити в различни видове театрално изкуство, в това число и с „Имперсия руски балет“ като партньор на Мая Плисецкая.

През своята кариера Патрик Дюпон си е партнирал с най-големите звезди на танца: Ноела Понтоа, Силви Гилем, Мари-Клод Пиетрагала. Неговите мемоари са събрани в книгата му „Etoile”.

През 1996 г. Патрик Дюпон се завърна в града на своя голям триумф – Варна, за който винаги е говорил с любов и признание. В супергалата „Среща на поколенията“ на сцената на Летния театър той изпълни солото от балета „Саломе“ на Морис Бежар.

В продажба са билетите за всички конкурсни вечери. Цените на билетите за Трети тур започват от 18 лв., а за двете Гала вечери – от 25 лв. Билетите за концертните вечери могат да се купят от ДКС, Летен театър и мрежата на Eventim в цялата страна - бензиностанции OMV, книжарници Orange, магазини Office1Superstore, както и онлайн от: http://www.eventim.bg

Пълна програма на балетните вечери и Гала концертите можете да откриете на сайта на конкурса: www.varna-ibc.org .