Министър Николай Нанков: Нито лев повече от договорените няма да бъде даден за тол системата
Секция: ПОЛИТИКА
25 Юли 2018 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николай Нанков: Нито лев повече от договорените няма да бъде даден за тол системата

/КРОСС/ АПИ няма да извършва разходи за изграждането и внедряването на тол системата

С приетото днес постановление на Министерския съвет не се дава нито лев повече от договорените средства за тол системата. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание. С приетото Постановление на Министерския съвет е увеличен размерът на ангажиментите за разходи, които може да поеме Агенция „Пътна инфраструктура“, обясни той.

Тръжната процедура за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата и електронната винетка приключи в края на 2017 г., но договорът беше сключен през януари т. г., напомни Николай Нанков.

Размерът на показателя „ангажимент за разходи“ е утвърден в чл. 22, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. С постановлението на Министерския съвет от днес се увеличава максималният размер на ангажиментите за разходи или стойността, до която Министерството на регионалното развитие и благоустройството има право да сключва договори през годината, а не извършването на действителни разходи. В този смисъл с постановлението не се предоставят допълнителни средства на Агенция „Пътна инфраструктура“

Промяната е продиктувана от факта, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е поела ангажимент по договор с предмет „Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т (ТОЛ) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5 т (електронна винетка)“ в размер на 179 996 400 лв., който не е бил планиран за 2018 г. Изпълнителят на ТОЛ системата е определен през 2017 г. и съответно ангажиментът беше разчетен за 2017 г., но поради обжалване на решението за избор на изпълнител договорът беше подписан в началото на 2018 г.

Няма промяна в начина на плащане по договора. Изграждането и внедряването на електронната система ще бъде за сметка на изпълнителя. След успешното й внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните приходи.