Явор Божанков: Липсата на дългосрочна визия е в основата на всеки проблем у нас
Секция: ПОЛИТИКА
26 Юли 2018 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков: Липсата на дългосрочна визия е в основата на всеки проблем у нас

/КРОСС/ "Големият разговор на Бузлуджа ще е за Визията за България. С тази тема искаме да привлечем вниманието на хората. В основата на всеки проблем у нас стои липсата на дългосрочна визия". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков. Като пример той даде трусовете в управляващата коалиция. "Споровете там са за пари - един затваря заведения, друг ги отваря, обвинения в лобизъм, преразпределение на властта. Всичко е жажда за пари и власт, визия за 3 дни напред, визия да добутаме правителството до края му", подчерта той.

По думите му, ако имаме визия за 20 години напред, темата би била демография, доходи, върховенство на закона, но в никакъв случай- кой кое заведение е затворил и кой кое заведение е отворил, кой колко власт иска и и кой на кого е нарушил икономическите интереси. Като пример за липсата на визия у управляващите Божанков посочи и решението за концесионирането на Летище "София", стратегически обект за националната сигурност, който е печеливш, наливането на пари в БДЖ, което не е реформирано и губи и от там средствата се източват. "Защо? Защото трябва да решим проблема за днес и да докараме правителството до края на мандата му", коментира той. Защо дадоха 60 млн. лв. на бизнесмена Домусчиев - защото визията им е "Докато управляваме, да уредим нашите хора".  Не това ни трябва, а визия занапред, защото след 20 години, на всеки 5-ма българи- 3-ма ще бъдат пенсионери и само  2-ма  работещи", заяви той.

Явор Божанков подчерта, че е участвал в интревюта, които немско и американско НПО са организирали и разговорът там започва от 2100г. "След 20 години изкуственият интелект ще замени много работни места. Кадрите, които обучаваме в момента няма да бъдат актуални само след 10 години. Ако сега не започнем да се подготвяме, ще се озовем в неприятна ситуация", заключи Божанков.