ЕРП Север призовава за максимална бдителност по време на бури
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2018 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕРП Север призовава за максимална бдителност по време на бури

/КРОСС/ Резките промени в атмосферните условия през летния сезон и неочакваното влошаване на метеорологичната обстановка водят до появата на бури, които­ често се съпровождат от градушки и мълнии. Тези климатични явления оказват сериозно влияние върху съоръженията за доставка на електроенергия, като най-изложени на въздействия са въздушните електропроводи. Електроразпределение Север, част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, призовава към максимална бдителност при разразяването на бури и други природни стихии с цел предотвратяване на злополуки. Припомняме трите най-важни правила за безопасност, ако при подобна ситуация се намирате в близост до съоръженията от електроразпределителната мрежа.

В случай че попаднете в район, в който се е разразила буря, стойте максимално отдалечени от електрически стълбове, трафопостове и други съоръжения, които са част от електроразпределителната мрежа.

Ако забележите скъсан проводник, не се доближавайте на по-малко от 10 метра от него и предприемете мерки да предотвратите достъпа на трети лица до зоната на опасност! Незабавно се свържете с ЕРП Север на денонощния телефон 0700 1 61 61 или на националния спешен телефон 112!

Ако в интерес на обществената безопасност се налага скъсан проводник от мрежата ниско напрежение да бъде преместен и не е възможно да се изчака пристигането на специализираните екипи, преместването трябва да се направи с повишено внимание, като се използва напълно сух пластмасов или дървен предмет с дължина не по-малка от 2 метра.

 

Повишеното внимание и спазването на правилата за безопасност ще предотврати злополучни случаи, при които загиват или биват ранени хора, ще спести времето без електрозахранване на клиентите и разходите на компанията за възстановяване на щетите. Електроразпределение Север призовава всички компании, които притежават високогабаритна техника, да спазват стриктно правилата за безопасност и да работят с повишено внимание в близост до електропроводни линии.