400 мигранти нахлуха с щурм в Испания
Секция: СВЯТ
26 Юли 2018 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
400 мигранти нахлуха с щурм в Испания

/КРОСС/ Около 400 мигранти от Субсахарска Африка успяха да се доберат днес до Испания с щурм на двойната ограда между Мароко и ексклава Сеута, като някои от тях атакуваха силите за сигурност с негасена вар, предаде 24 Horas.

Прехвърлянето през оградата е най-масовото от февруари 2017 г., когато над 850 мигранти успяха да се доберат до испанска територия.

Това става в момент, когато Испания става дестинация №1 за мигранти, преминаващи с лодки Средиземно море, като изпревари Италия с 19 586 пристигнали от началото на годината, сочат данните на Международната организация по миграция.

Говорител на гражданската гвардия в Сеута заяви, че мигрантите успели да се прехвърлят през двойната ограда, на върха на която има бодлива тел днес рано сутринта. Те го направили внезапно и с насилие, като някои хвърляли по полицаите негасена вар, която носели в туби и бутилки.

Над 10 полицаи пострадали, като четирима от тях са настанени в болница с изгаряния по лицето и ръцете.

От Червения кръст съобщиха за 30 ранени мигранти, като 11 от тях били закарани в болница за шевове и преглед за възможни фрактури.

Сеута и другата испанска територия на северната граница с Мароко - Мелия, са единствената сухопътна граница на ЕС с Африка, която много африканци се опитват да пресекат, посочва още испанската телевизия.