Няма VAR, но има фотограф
Секция: СПОРТ
26 Юли 2018 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма VAR, но има фотограф

/КРОСС/ Системата VAR бе сред най-дискутираните теми по време на Мондиал 2018, а идеята и обхватът й вече достигат нови висини.

По време на мач от регионалните нива за Купата на Перу се стигна до сложна ситуация, в която главният съдия искаше да се възползва от видео асистент рефера, но се наложи да си спомни, че системата все още не е въведена в страната.

Футболист на гостуващия отбор отбеляза гол с изстрел извън наказателното поле, след като топката първо мина покрай гредата, след което през дупка в мрежата, за да влезе в крайна сметка във вратата. На пръв поглед не става ясно дали попадението е валидно. Без възможността да се допита до VAR, съдията решава да види снимките от гола, запечатани от фотограф край страничната линия.

Също както при протокола на световното първенство в Русия, реферът гледа кадрите, докато намери правилното решение. След това се върна при футболистите и отсъди.

Все още не е обявено кога VAR ще навлезе в Перу, но системата ше дебютира в Южна Америка за 1/4-финалите на Копа Америка и Копа Судамерикана.