Тържествена церемония по посрещането на 35-ия контингент на Въоръжените сили на Република България
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2018 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тържествена церемония по посрещането на 35-ия контингент на Въоръжените сили на Република България

/КРОСС/ На площад „Свобода“ в Смолян днес, 26 юли, бе посрещнат с почести завърналият се от мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ 35-ти контингент на Въоръжените сили на Република България. Командир на мисията е полковник Георги Маргитин, който приветства военнослужещите и всички присъстващи с думите: „За мен е гордост и чест да застана пред този строй за последен път, с мисълта за ясно изпълнена задача. И с мисълта, че спазих обещанието, което дадох на вашите близки - да ви върна живи и здрави. Искам да благодаря на вашите близки, че са отгледали и възпитали такива дъщери и синове, с които аз съм готов да отида във всяка точка на земното кълбо“. Той получи от Министерството на отбраната награден знак за отлична служба – първа степен, за проявен висок професионализъм и отговорно изпълнение на националните си задължения в международна среда. Наградата му бе връчена от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

                       

„Висшето военно ръководство на МО е признателно за службата ви в мисията на НАТО за подкрепа. Там вие дадохте категорична изява на своите воински качества, бяхте дисциплинирани и волеви и не допуснахте произшествия… Демонстрирахте, че България има способни въоръжени сили, допринасящи за колективната сигурност и е неделима част от мисията за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан“, посочи вицеадмирал Ефтимов.

По неговите думи днес Министерството на отбраната има ключов приоритет - подготовката и мотивацията на личния състав на Въоръжените ни сили. „Ние разчитаме на вас, на доказалите се като професионалисти в своите структури, но служили и в коалиционна среда, където рискът е съвсем реален. Вие сте хората, на които се доверяваме безусловно да допринасят за повишаване способностите на вашите формирования. Вие сте пример за личностно и кариерно израстване на всички днешни и бъдещи воини на България. Вярвам, че вашите опит и знания ще бъдат от полза и занапред на страната и обществото ни. Бъдете здрави, щастливи и много успешни тук, на родна земя!“, заяви заместник-началникът на отбраната.

                        

На тържествения ритуал присъстваха още  командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски Михаил Попов,  заместник-кметът на община Смолян Венера Аръчкова, заместник-областният управител на област Смолян Владимир  Гърбелов, секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шишков, представители на службите за национална сигурност и гости.

Военнослужещите от контингента бяха наградени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, комадващия СКС и командира на Сухопътните войски.