Срив в акциите на Фейсбук
Секция: Технологии
27 Юли 2018 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Срив в акциите на Фейсбук

/КРОСС/ Черен четвъртък за Фейсбук. Акциите на компанията се сринаха с почти 20 процента и тя загуби около 120 милиарда долара от пазарната си стойност. А основателят на социалната мрежа - Марк Зукърбърг, загуби близо 16 милиарда долара.

От трето на шесто място се срина основателят на Фейсбук - Марк Зукурбърг, в класацията агенция "Блумбърг" за най-богатите хора. Сега богатството му се оценява на малко над 70 милиарда долара, като само допреди часове възлизаше на повече от 86 милиарда. Причина за това е сривът на акциите на Фейсбук. Според експерти е най-голямото намаляване за една търговска сесия за американска компания в цялата история. А това прави бъдещето на социалната мрежа непредвидимо.

Иън Шер, журналист: Мисля, че в момента е трудно да се каже какво е бъдещето на Фейсбук - и днес е по-трудно от вчера. Ясно е, че мрежата се променя, променя се и динамиката на онези, които я използват, в развитите са и възгледите на рекламодателите. И след този продължителен скандал ще бъде много интересно да видим как и какво ще се промени.

Акциите на Фейсбук повлякоха надолу и основния технологичен индекс - Насдак. Конкретният повод за спадът в цените на акциите беше докладът за резултатите от второто тримесечие, които се оказаха по-лоши от прогнозните. Месеци наред обаче Фейсбук се опитва да се отърси от скандала с Кеймбрдиж Аналитика. Оказа се, че компанията, чрез приложение в социалната платформа, неправомерно е използвала и съхранявала лични данни на милиони потребители по цял свят. Зукърбърг и компания предприеха спешни мерки в тази посока, както и в борбата с фалшивите новини.