ЕРП Север повишава сигурността на електрозахранването в област Русе
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2018 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕРП Север повишава сигурността на електрозахранването в област Русе

/КРОСС/В рамките на сезонната поддръжка на мрежата компанията завършва изграждането на просеки в град Мартен и село Николово.

В началото на тази седмица започна вторият етап от изграждането на просеки по въздушните електропроводи, захранващи град Мартен, област Русе. Предвижда се до края на месец август да бъдат прочистени трасета с обща дължина 8 км, като вложените средства възлизат на 10 000 лв.

Почистването на клони от трасетата на електропроводите подобрява качеството на електрозахранване на клиентите в района и е предпоставка за по-малък брой аварии през зимните месеци на годината.

                   

В рамките на инвестиционната си програма за 2018 г. Електроразпределение Север възложи строителството на възлова станция „Изток" на обща стойност 390 000 лева. Очаква се новото съоръжение да влезе в експлоатация до края на годината, което ще позволи да се промени схемата на захранване в източната част на Русенска област.

Промяната ще обезпечи по-високо ниво на сигурност и качество на електроснабдяването на над 50 хил. домакинства и предприятия в Мартен, Сандрово, Сливо поле и част от Източната промишлена зона на град Русе. Свързаността на възловата станция ще позволи да се заобиколят локални електропроводи, които са обект на постоянни набези на вандали и крадци на метал, които увреждат съоръженията в района и предизвикват чести смущения в електрозахранването на местните жители.

                   

След приключване на работата по просеките в град Мартен, екипите на електроразпределителната компания ще започнат работа в село Николово в област Русе. ЕРП Север ще вложи 35 000 лева в прочистване на клони по трасета с обща дължина 14 км в близост до въздушната електропроводна мрежа, захранваща селото с електричество. Направата на просеки е една от ключовите дейности на електроразпределителното дружество за предотвратяване на щетите от летните бури по въздушните проводници през летния сезон.

Прочистването на електроразпределителната мрежа в различни населени места в област Русе ще бъде извършено по график и ще е свързано с прекъсване на електроснабдяването, за което жителите ще бъдат предварително уведомени чрез интернет страницата на компанията и чрез местната преса.