Наблюдавахме най-дългото лунно затъмнение през този век
Секция: Наука
28 Юли 2018 07:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наблюдавахме най-дългото лунно затъмнение през този век

/КРОСС/ Явлението можеше да се види от България, но най-доброто място за наблюдения е било Източна Африка, Близкия Изток и Централна Азия. По тези места затъмнението е продължило над 6 часа.

За България най-дългото лунно затъмнение за този век започна в 21:24 часа на 27 юли. Пълната фаза беше от 22:30 часа до 0:13 часа на 28 юли. По същото време планетата Марс се намира в т. нар. "Велико противостояние" - най-близо до Земята и в такава позиция спрямо Слънцето, че също се вижда по-ярка и червена от обикновеното - всъщност този юли Марс е най-ярък на небето за последните 15 години.

В Средновековна Европа лунните затъмнения са били наричани Кървава Луна, като явлението е било много плашещо за живеещите по това време. Това наименование произхожда от стария завет, като според християнските митове Кървавата Луна предвещавала много тежки времена, войни, болести и самия Страшен съд или Второто пришествие на Исус.

Древните китайци, както и маите и инките, смятали че Кървавата Луна се случва когато някакво животно - дракон или ягуар се опитва да изяде Луната, като явлението също е носело тревоги. В района на Месопотамия дори били извършвани човешки жертвоприношения след като Луната възвръщала нормалния си цвят.

Снимка: Давид Кулев