Застраховката „Гражданска отговорност” поскъпва с 20 процента
Секция: ИКОНОМИКА
28 Юли 2018 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Застраховката „Гражданска отговорност” поскъпва с 20 процента

/КРОСС/ С около 20% се очаква да поскъпне застраховката „Гражданска отговорност" до края на годината. Според анализ на Комисията за финансов надзор събраните премии за 2017-а година за автомобилите, камионите и автобусите не са достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите. С днешна дата само в рамките на 2018-а застрахователите увеличиха тарифите си с около 25%.
Обещаната система „бонус-малус", при която съвестните шофьори ще плащат по-малко, остава все още проект. Очаква се през септември Комисията за финансов надзор, Министерството на вътрешните работи и транспортното министерство да изберат един от 11-те варианта, предложени от наетия преди година консултант.
В момента средната премия за лек автомобил е около 200лв , до края на годината може да достигне до 240лв. Средната изплатена претенция за леките автомобили е 1362лв. за имуществена щета и 57 748лв за неимуществена.
Изчисленията на Комисията за финансов надзор показват, че има риск от значителна загуба за 2017 г. - 65 млн. лв. може да не стигнат, за да се покрият предявените претенции за леки и лекотоварни автомобили до 5 тона. В предишните 5 г.недостиг не е имало.