Социалните мрежи се заплаха за демокрацията, обявиха британски депутати
Секция: СВЯТ
28 Юли 2018 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социалните мрежи се заплаха за демокрацията, обявиха британски депутати

/КРОСС/ Компании, стоящи зад социални мрежи като "Фейсбук", трябва да носят съдебна отговорност за разпространяването на "вредни и подвеждащи" материали, разпространявани на техните платформи. Дейността им трябва да се облага с данък или да подлежи на регулация, защото това, което се случва почти без никакъв контрол в момента, е заплаха за демокрацията и опасна злоупотреба с лични данни.

Това се казва в предварителните заключения на британска парламентарна комисия, разследващата злоупотребата с данните на 87 милиона потребители на "Фейсбук" от страна на компанията "Кеймбридж аналитика". Текстът ще бъде разпространен в неделя, но един от известните привърженици на Брекзит вече разпространи съдържанието му в своя блог.

В него се казва, че Великобритания е изправена пред "криза на демокрацията", защото избирателите са атакувани с "пагубни възгледи", манипулиране на данни и намеса в избори. Докладът, разпространен от Доминик Къмингс, е на Комисията за дигитални процеси, култура, медии и спорт, която го извика да отговори на обвиненията срещу предвожданата от него лобистка група Vote Leave. Той отказа да се яви, а сега нарича текста "фалшива новина".

Комисията подчертава, че потребителите на социални мрежи са обект на "непрестанно целенасочено заливане с хиперпристрастни политически възгледи, възпозващи се от опасенията и предразсъдъците на хората с цел да повлияят на това за кого биха гласували".