Столичната община ще развива биоземеделието в града с проект за 1.2 млн. евро
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2018 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столичната община ще развива биоземеделието в града с проект за 1.2 млн. евро

/КРОСС/ Столичната община ще търси район, в който да обособи зона за развиване на биоземеделие, както и други природосъобразни решения на проблемите в града. Дейностите се финансират по програма "Хоризонт 2020" на Европейския съюз. Бюджетът на целия проект е 13.5 млн. евро, като Столичната община ще получи 1.2 млн. евро, които са 100% безвъзмездни. Срокът за изпълнение на проекта е 60 месеца.

За работата си по проекта, наречен "Демонстриране на иновативни природосъобразни решения в градовете", София ще си партнира по проекта с Порто и Нант, като дейностите ще се координират от португалския Център за социални изследвания към университета "Коимбра".

От българска страна академичен партньор ще бъде Университетът за архитектура, строителство и геодезия, а Асоциацията за развитие на София ще провежда обществени обсъждания и ще се грижи за популяризирането на проекта. Темите, върху които ще се фокусира проектът, са "Енергия", "Вода", "Околна среда" и "Биоземеделие". Целта е да се формира градски "зелен" коридор, като районът, в който ще бъде особен, предстои да бъде избран. Коридорът ще обедини инфраструктурни елементи и градски общностни инициативи, които ще се осъществят върху конкретна територия. Ще бъдат идентифицирани и идеите, които ще се осъществят в него.