Световната банка: Персоналът на МВР в България е сред най-добре платените в Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юли 2018 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световната банка: Персоналът на МВР в България е сред най-добре платените в Европа

/КРОСС/ В България персоналът в МВР е сред най-добре платените в Европа. Това е записано в доклад за разходите на полицията и пожарната, изготвен от Световната банка, цитиран от БНР. От институцията препоръчват намаляване на административния персонал и оптимизация на регионалните структури на поличията и пожарната.

Средният месечен разход на човек, работещ в структурите на МВР, е над 1 700 лева, изчисляват от Световната банка и подчертават, че заключенията им противоречат на общоприетото схващане, че заплатите в полицията и пожарната са ниски. След като се отчетат разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицейските служители са на равнището в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. Причината е във високите социални вноски. Те са 51% от общия месечен разход, правен за служител в полицията и пожарната. Фактът, че вноските, които по принцип се дължат от служителите, също се поемат от МВР, прави общия разход висок, но служителите получават сравнително ниски възнаграждения.

За да се подобри ефективността на харчовете в системата, трябва да се помисли и за оптимизация на звена и освобождаване на административен персонал, подчертават от Световната банка.