Църквата "Св. Висарион Смоленски" чества храмов празник
Секция: Православие
29 Юли 2018 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църквата "Св. Висарион Смоленски" чества храмов празник

/КРОСС/ Църквата "Св. Висарион Смоленски" в Смолян отбеляза храмов празник. Светата литургия бе отслужена от Викарийния епископ на Пловдивска митрополия Арсений в съслужение с духовници от Смолянска област. В църковния календар на 29 юли се почита св. Висарион Смоленски - последният епископ на Смолянска епархия, мъчен и убит заради отказа си да приеме исляма по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите.
Когато почитаме празника на този дивен в мъченията и търпението свещеномъченик Висарион, ние се удивяваме на неговата искрена вяра, на жертвената му любов и всеотдайност на Господа, посочи в проповедта си епископ Арсений. Той спомена в словото си за заплахата да "станем роби на чужди неправославни и нехристиянски цивилизации и антибългарски култури", ако не съхраним народната святост.
"Ако не престанем да продаваме православната си вяра и народността си, то ние ще погинем и физически, и духовно", заяви епископ Арсений. "Някога в навечерието на турското робство, България е била изправена пред едно от най-големите си изпитания за своето съществуване. Днес България е изправена пред още по-голяма опасност, защото чезне не само държавата ни, но и вярата, и народността ни", допълни викарийният епископ. Напомняйки на миряните, че днес повече от всякога имаме нужда от примера на св. Висарион Смоленски, свещеникът се обърна с молитва: "Боже, пази България! Боже, по молитвите на св. Висарион Смоленски, запази страната ни православна и християнска!"