НАСА празнува 60-годишен юбилей
Секция: СВЯТ
29 Юли 2018 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА празнува 60-годишен юбилей

/КРОСС/  На 29 юли 1958 г. в САЩ със закон, подписан от президента Дуайт Айзенхауер, е създадено Националното управление за аеронавтика и космически изследвания (НАСА).
Ведомството започва да работи на 1 октомври 1958 г. като правителствена организация, която осъществява координацията и изпълнението на националните програми на САЩ за усвояване на космоса и научно-технологичните изследвания в областта на авиацията и космонавтиката.

Първоначално в структурата на НАСА влизат 4 лаборатории и около 80 сътрудници. Сред тях е Вернер фон Браун - създателят на първата в света балистична ракета с голям обсег на действие. Впоследствие в САЩ започват да наричат германския учен "бащата" на американската космическа програма.


Понастоящем НАСА е най-голямата правителствена организация в света, разполагаща със съществен набор от изследователски лаборатории и аерокосмически центрове. В организацията работят над 17 000 души. Отрядът на "активните" астронавти, които участват в космически полети или се подготвят за такива, наброява 39 души. Бюджетът на ведомството за настоящата година е 19,5 млрд. долара, а за 2019 г. 19,9 млрд. долара.

В началото на 2018 г. НАСА оповести близките си цели - подготовка за пилотирани полети до Луната и Марс. По пътя към осъществяването им продължава работата над многофункционалния космически кораб "Орион".

НАСА разглежда и възможността през 2020 г. да изпрати апарат, който да събере и върне на Земята марсиански грунт - важна задача в изследването на Червената планета. Космическата агенция планира през 2021 г. да изстреля телескопа "Джеймс Уеб" - мощния наследник на "ветерана" "Хъбъл".