Бензинът в България е хем най-евтин, хем най-скъп в Европа
Секция: ИКОНОМИКА
30 Юли 2018 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бензинът в България е хем най-евтин, хем най-скъп в Европа

/КРОСС/ В България бензин A-95 е най-евтин в целия Европейски съюз, но само като абсолютна стойност. Като покупателна стойност горивото е по-скъпо, отколкото навсякъде в Европа. Това показва анализ на авторитетната американска новинарска агенция Bloomberg.

Според данните средната цена на А-95 у нас е 1,33 долара за литър, което ни поставя на 25-то място в света. В класацията за достъпност т.е. колко бензин можем да си купим обаче страната ни изостава от всички европейски страни, дори тези извън ЕС, и се нарежда на 53-то място от общо 61 държави. По данни на агенцията средният българин трябва да отдели цели 5,46% от дневната си надница от 24,26 долара, за да може да си позволи литър бензин. За сравнение в САЩ отделят 1,85% от дневната си заплата, при това за галон бензин, което е над 3,7 литра. За литър американците отделят 0,49% от заплатата си. Румънците харчат по 4,37% от дневната си заплата за литър бензин и потребяват по малко над 83 литра на година, гърците - 3,52%, но използват над 305 литра годишно, турците - 5,19%, но пък "горят" само 36 литра годишно.

Освен това, средно в България изразходваме по малко над 93 литра бензин годишно, което означава 1,39% от заплатата.

Bloomberg резюмира ситуацията в България по следния начин: "Попитайте българите дали бензинът е скъп и те най-вероятно ще поклатят глава, защото това в България означава "да" (бел. ред. - агенцията припомня, че кимането означава "не"). Ниските доходи и средно високите цени на бензина затрудняват българите да напълнят резервоара".

Иначе най-ниска е цената на бензина в раздираната от икономическа криза Венецуела — едва 1 американски цент за литър А-95. На второ място е Иран, където същото количество гориво може да бъде закупено за 28 цента. Бронзовият медал в класацията е за друг крупен производител на нефт — Кувейт. В арабската държава цената е 35 американски цента. Най-скъпо излиза да се напълни резервоарът на автомобил в Хонконг, където литърът струва цели 2,10 долара.