Британски доклад: Дезинформацията в мрежата изтласква достоверните новини
Секция: Технологии
30 Юли 2018 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британски доклад: Дезинформацията в мрежата изтласква достоверните новини

/КРОСС/ Обемът на дезинформацията в интернет нараства толкова бързо, че фейк новините започват да изместват достоверната информация, заяви председателят на комисията по култура, медии и спорт към Камарата на общините в британския парламент - Деймиън Колинс, цитиран от Би Би Си.

По думите му, хората трудно различават фалшивите новини от истинските.

В доклад на комисията се посочва, че този проблем представлява сериозна заплаха за демокрацията. Авторите на документа апелират да се предприемат по-строги регулации в социалните мрежи.

По-рано британското правителство заяви, че ще въведе цифрова идентификация за политическата реклама. Това означава, че всички политически текстове в мрежата трябва да имат регистрирани автори, които да носят отговорност за тях.

Докладът е подготвен във връзка със скандала с компанията "Cambridge Analytica", която беше замесена в скандал с лични данни на десетки милиони потребители на Фейсбук и незаконни методи за упражняване на влияние с цел да се манипулират президентските избори в САЩ и референдума за брекзит.

"Ако инструментите за такава намеса са толкова ефективни ,че могат да проникват в съзнанието на милиони хора по целия свят чрез натискане на бутон и ако те могат да бъдат използвани без да се разкрива източникът, значи сме изправени пред сериозна заплаха за демокрацията ни." - коментира Колинс.

В документа се отделя съществено място на уличения във връзки с Русия бизнесмен Арън Банкс, който инвестира 8.4 милиона лири в кампанията за отделяне на Великобритания от ЕС.

Посочва се, че той не е успял да докаже връзката на тези средства с активите му във Великобритания.

"Арън Банкс очевидно се опитва да скрие мащаба на връзките си Русия, включващи обсъждане на потенциални сделки за добив на злато и диаманти, а представителят му Анди Уигмор е известен със своята нечестност." - пояснява Колинс.

В доклада се отбелязва, че хората по-често научават новините не от традиционните медии, а от социалните мрежи. Те са склонни да вярват на дезинформацията, защото имат доверие в своите приятели и роднини, които я разпространяват.

Фалшивите новини могат да бъдат в най-различни форми - от сатира и пародия до фалшиви снимки и откровена пропаганда, подчертават авторите на документа.

Основната им препоръка е да се промени изборното законодателствосъобразно с новите реалности.