Прокуратурата не намира виновен за смъртта на охранител в Партийния дом
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юли 2018 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата не намира виновен за смъртта на охранител в Партийния дом

/КРОСС/ Според първоначалната експертиза откритият в шахта на бившия Партиен дом охранител е починал при падане от високо и няма доказателства за конкретно виновно лице. Това каза пред журналисти градският прокурор на София Емилия Русинова.

Близките на 25-годишния Даниел Тасев потърсиха съдействие от медиите, защото имат съмнения, че реалната причина за смъртта и обстоятелствата около нея се прикриват. Младият охранител беше служител на фирма, която се оказа свързана със зам.-социалния министър Султанка Петрова, което допълнително подхрани притесненията на семейството, че истината няма да излезе наяве.

„При втория оглед са намерени значи, които показват, че има отворена дупка и в хода на разследването е установено, че починалото лице вероятно се е намирало около тази строителна площадка в тъмната част на денонощието. Там е намерена чаша с кафе, а долу до самото тяло е намерена бъркалката от кафето. Същата вечер лицето е било на смяна и служители на НСО, които също са били на смяна, са забелязали лицето да отива към кафемашината. Повече движение на лицето не е било забелязано”, обясни тя.

Първоначалната съдебно-медицинска експертиза е установила, че причина за смъртта е съчетана черепно-мозъчна травма и гръдна травма – комбинация, характерна за падането от високо.

„Към настоящия момент не сме събрали доказателства за конкретно виновно лице, поради което няма и привлечен в качеството на обвиняем”, подчерта прокурор Русинова.

До момента са разпитани останалите охранители и служителите на НСО, иззети са записите от видеонаблюдението, чакат се и резултатите от още експертизи.

Така досъдебното производство остава за престъпление по чл. 123 от НК - за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.