Дъжд, студ и влага... Пречат на комарите да ни заразяват
Секция: Здраве
31 Юли 2018 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дъжд, студ и влага... Пречат на комарите да ни заразяват

/КРОСС/ Западнонилската треска изисква по-сухо и топло време, а предвид метеорологичната прогноза доц. д-р Атанас Мангъров не очаква заразата да достигне и нашата страна.

Според завеждащия детското отделение в Инфекциозната болница в София дъждовното лято у нас пречи на разпространението на заразата, която през годините е достигала дори Румъния и Украйна.

"В 80% от случаите протича безсимптомно. Човек не разбира, че го кара. В 20% от случаите е с температура, отпадналост, болки в мускулите", обясни доц. Мангъров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта още, че в по-малко от процент от случаите западнонилската треска може да засегне централната нервна система и да има фатален край.

Доц. Мангъров допълни още, че комарите са основен преносител на заразата, но към момента няма данни хора у нас, които да страдат от този вид треска.

Завеждащият детското отделение в Инфекциозната болница обаче допълни, че към този момент у нас имаме 275 случая на лаймска болест, за която има по-добри условия.

"Когато човек го ухапе кърлеж, би трябвало да изчака един месец, да се изследва и ако има данни да е заразен, да се лекува", каза доц. Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че между 25 и 30% от кърлежите са заразени с микроба, който причинява лаймската болест.