Зоран Заев на Илинден: Време е Македония да направи история
Секция: СВЯТ
02 Август 2018 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зоран Заев на Илинден: Време е Македония да направи история

/КРОСС/ Време е Македония да направи история и бързо да продължи пътя си към по-светло бъдеще, заяви македонският премиер Зоран Заев от Пелинце, на честването на националния празник на страната Илинден.

В своето обръщение министър-председателят изтъкна, че Договорът с Гърция е патриотичен, защото с него се утвърждават македонската идентичност, език и държава и призова за единство, вместо разделение, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“, цитирана от Фокус. 

„Да спрем разделението, да се обединим вътре и с европейското семейство, за да имаме утре. Преди няколко дни потвърдихме датата за референдума – 30 септември. Това е денят на нашата нова историческа детерминанта, денят, когато ще вземем решение за нашето бъдеще като част от семейството на Европейския съюз и на най-силният съюз – НАТО“, заяви Заев. 

Той призова гражданите да гласуват на референдума на 30 септември и да оградят „ДА“ на бюлетината. 

На честванията на Илинден в Крушево на Мечкин Камен (Мечи камък), докато траеше обръщението на президента на Македония Георги Иванов, част от присъстващите го освиркваха, докато говореше за договора с Гърция, с който смята, че няма само да се смени името, но и идентичността, институциите и т.н., предава скопското електронно издание „Локално“. 

Едновременно с това, друга група присъстващи започнаха да скандират неговото име в знак на подкрепа, отбелязва медията. 

В рамките на речта си, Иванов посочи, че договорът с Гърция е вреден за Македония. Той, както пише „Локално“, е цитирал мисли на големи македонски дейци, като тази на Блаже Коневски: „Голямо ни е името, ще поискат да ни го вземат!“ 

Част от присъстващите на Мечкин Камен пък пяха националистическата песен „Македония на македонците“, която е част от репертоара на футболните агитки, отбелязва македонският „Фокус“. 

На събитието бе издигнат и тационалистическият лозунг „Мъртъв шиптар, добър шиптар“, докато правителствената делегация полагаше венци на паметника на падналите герои по време на Илинденско-Преображенското въстание, предава скопското електронно издание „Фактор“.