Джазово време в Банско
Секция: КУЛТУРА
03 Август 2018 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джазово време в Банско

/КРОСС/ Прогнозата за времето в Банско през следващите дни е: джазово. Защото още днес градът ще се настрои на тази вълна под ръководството на Аксел Цвингенбергер и ЛаДива. Довечера двамата изключителни пианисти ще залюлеят пиринския град в буги-вуги ритъм. Макар че местата в културния дом са ограничени, все още може да се намерят билети за това уникално представление, което, така да се каже, подгрява чаканото цяла година събитие - ХХІ Банско джаз фест.

От 4 до 11 август форумът отново ще събере музиканти и меломани от цял свят. 27 концерта на площада със свободен вход ще доставят наслада и радост на банскалии и техните гости, всяка вечер по три-четири формации ще покоряват сцената. За "нощните птици", както винаги, са предвидени джем сешъни, а през деня музикантите ще имат изяви в клубове на хотели и други сцени. Тома Спространов, освен че ще бъде водещ на концертните вечери заедно с Емил Войников от Джаз ФМ радио и Яна Иванова, ще представя всеки ден от 14 и 16 ч. игрални филми от историята на джаза и портрети на джазови звезди.

Ето че навършваме 21 години, откакто като на шега създадохме Международния джаз фестивал в град Банско. Този факт ни изпълва както с чувство на гордост, така и на удовлетвореност, че в нашата страна има музикален фестивал, който се развива успешно и привлича все повече приятели от България и от редица страни по света. Никога няма да забравя как двама почитатели на великия Соломон Бърк - тя от Австралия, а той от Канада, дойдоха да прекарат медения си месец на джаз фестивала и оттогава редовно го посещават.

Те доведоха и много техни приятели в Банско и с всяка изминала година посетителите се увеличават. Площадът в града се оказва вече малък, за да събере всички любители на музиката, на импровизациите и свободата. И тази година ще имате възможността да чуете великолепни изпълнители и да останете с много топлина в душите по време на вашата джаз ваканция, уверява създателят и организатор на фестивала д-р Емил Илиев.
Българското участие започва още първия ден с откриването от "дебютантката" на фестивала Петя Буюклиева и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и гост вокалистка Весела Морова.

Утре ще гледаме и "Дърти пърчис" и Амалия. А в неделя на сцената ще се качи една от последните изненади, включени в програмата - Камен Кацата и "Карго стейшън". "Индиго кидс", които спечелиха наградата на музикалната и журналистическата гилдия на радиоконкурса "Пролет 2017", поставят началото на третата вечер, след тях своя репертоар ще представят Надя Тончева, артистичен директор на Джаз фест Казанлък и Националната младежка джаз сцена - Стара Загора, и квартет "Латино джаз проект". Васил Петров остава верен на Банско джаз фест - изявата му ще бъде с Ангел Заберски трио на 7 август. Отново ще видим в Банско Александрина Симеон - в квинтет с изпълнители от Германия. Програмата, подготвена от Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев трио, ще чуем на 9 август.

И закриването на фестивала на 11-и е запазено за български артисти - Рут Колева лайв бенд за първи път ще се качат на тази сцена, а специалният подарък за публиката ще са няколко песни от предстоящия албум на певицата.

Италианката Киара Панкалди е първата чуждестранна звезда, която ще изгрее на пл. "Никола Вапцаров" утре вечер с квартет от класни музиканти. Нишвил биг бенд с диригент контрабасистът Владан Караджов е състав от опитни джазови изпълнители от Ниш (повечето от тях са преподаватели по музика) и талантливи млади джазмени. Уралският диксиленд, основан в Челябинск със съдействието на местната филхармония, ще свири за първи път у нас. С интересен набор от инструменти "Джазбонс" изпълнява елегантна смесица от джаз и блус. Чрез още по-необичайни инструменти изразява своите виждания за джаза швейцарско-руското Етно транс дуо - гусли, дръмбой, кларинет и бас кларинет.

Гердбенд трио от Германия идва за втори път на Банско джаз фест и вероятно ще чуем нови композиции на Герд Байер. На 7 август ще видим и Франк Соливан и "Дърти кичън" от САЩ.
С особен интерес се очаква първото участие на Ли Шаочуан квинтет от Китай, воден от най-награждавания китайски тромпетист и композитор. Дейвид Дауър трио от Великобритания е познато у нас и от миналогодишното им турне в България. За "Джайв ейсес" няма какво да се обяснява - те вече няколко пъти са показали в Банско как се прави шоу. НАТО джаз комбо, създаден през 1985 г., концертира по целия свят и се гордее, че поддържа, съхранява и развива традицията на джаза. Известния алт саксофонист Дмитрий Баевски, роден в Русия, живеещ от 20 години в САЩ и титулуван като изпълнител с изумителни качества и оригинален стил, ще чуем с неговия квартет. "Джипси кингс" и Пако Балиардо идват от Франция, за да разтърсят сцената с темпераментните си композиции - да се готвят танцьорите в публиката!

Барабаниста, композитор и преподавател Балаж Бади, един от най-уважаваните музиканти на унгарската джаз сцена в наши дни, ще видим с неговата група и солистка водещата джаз певица Криста Почкаи. Лиза Симон, дъщерята на прочутата Нина Симон, която не само пее великолепно, но създава и авторска музика, ще дойде за първи път в Банско. Любимците и на българската публика "Мат Бианко" от Великобритания ще изнесат третия концерт на 10 август.

Седемчленната ритъм енд блус сензация "Джук джойнт роялс" е базирана в Австрия, посветени са на музиката от 40-те и 50-те години, облагородявайки звука с малко чист рокендрол. В заключителната вечер на 11 август освен тях ще видим съпрузите - пианистката Рейчъл Зи и барабаниста Омар Хаким, еднакво компетентни по отношение на джаза и рока, твърдят музикалните експерти.