10 съвета как да спечелите категорията Good night в конкурса Huawei Next Image Awards
Секция: Технологии
03 Август 2018 12:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 съвета как да спечелите категорията Good night в конкурса Huawei Next Image Awards

/КРОСС/ Вера Гоцева - Lomovera разкрива тайните на артистичните нощни пейзажи и портрети. 

Снимането при ниска осветеност винаги е било трудна задача, чието качествено изпълнение често изисква дългогодишен фотографски опит и използване на професионална техника. Ниското и нетипично осветление обаче предоставя огромно поле за креативност във фотографията, стига да разполагате с подходящото устройство. Вече е възможно да правите красиви и ясни нощни снимки единствено с помощта на смартфон. Това доскоро налудничаво твърдение бе доказано на специално организирания от Huawei практически уъркшоп, воден от фотографката Вера Гоцева – Lomovera (https://www.instagram.com/lomovera/?hl=bg), в една от най-красивите български пещери „Съева дупка“.

                  

В разгара на организирания от Huawei глобален конкурс за мобилна фотография Next Image Awards (http://campaign.consumer.huawei.com/bg), в който можете да участвате до 20 август, Вера Гоцева разказа и демонстрира ценни съвети, които силно увеличават шансовете за победа в неговите категории  Good Night, Nature и Faces. На първо място тя наблегна на идеята, че нощната фотография е бавен процес, силно свързан с вашия вътрешен свят и усещане за външния.

                  

Ето и нейните основни практически идеи и насоки, на които да стъпите и да започнете да експериментирате:

1. Обектът ви трябва да е неподвижен. Снимането на ниска светлина изисква известна неподвижност, освен ако целта ви не е да направите размазани снимки, в които дефектът е ефект.

2. Снимайте без светкавица срещу светлинен източник.  Ако разположите обекта си пред някаква светлина, ще имате много ефектни силуети. Снимането може да бъде в цветен или монохромен режим, като ако искате да подсилите ефекта на контрастния силует, изберете черно-бялото.

3. Снимайте на светкавица. Ако изберете да снимате със светкавица, отново срещу светлинен източник, ще получите креативни снимки  в градски стил. Пробвайте това в градски условия.  Също пробвайте да вдигнете светкавицата над обекта.

4. Не снимайте само в режим. Опитайте да работите ръчно и снимайте в дълга експозиция. С малко повече практика снимките ви няма да са по-различни от тези на всеки DSLR.  Дългата експозиция ви позволява да улавяте движения.

5. Снимайте неподвижен обект и рисувайте около него светлина. Тук вече ви е нужен режим и той е light-painting. Нека обектът ви е неподвижен, а някой ви асистира с малко фенерче, рисувайки около обекта.

6. Не се страхувайте да бъдете креативни. В снимането на ниска свелтлина имаме няколко редовни сюжета, от които е добре понякога да бягате, търсейки собествения си глас. Слабата светлина е ваш помощник в  експериментите. Не забравяйте, че не само острата снимка е красива, но и тази, в която няма нищо фокусирано, но всичко ви издава.

7. Не зумвайте. Никога, освен ако не търсите конкретен детайл. Снимането на ниска светлина е свръхчувствително към зуум-а. 5-кратният хибриден зуум на P20 Pro и трикратният на P20 са безупречни на дневна светлина и могат да допринесат за много интересни снимки и в ниска осветеност, но в трудни светлинни условия, ако искате да се приближите и това е възможно, по-добре се разходете.

8. Снимайте и в монохром. Черно-бялата фотография и нощта са неразривно свързани.

9. Снимайте на максимално широка бленда, изполвайки отново ръчните настройки. Това ви дава централизиран обект и симфония от светлини или размазвания отзад в боке ефект.

10. Снимайте градски отражения в нощни локви. При стабилен нощен режим експериментирайте, снимайки в локви нощните градски светлини.  Важното тук е да внимавате в композицията и да изберете кое е по-важно за вас – отражението или първоизточника, за да насочите фокуса натам.

                     

Конкурсът Next Image Awards включва шест категории, в които можете да покажете своя талант - „Nature”,  “Faces”, “Good Night”, “Hello, Life”, “Check In” и “Story Board”. Но както всичко в изкуството, между тях няма ясно дефинирана граница. И природата, и градските пейзажи придобиват различно очарование нощем, а портретите с игра на светлината могат да направят всяко лице значително по-интересно. 

Желаещите да вземат участие в конкурса имат възможност да се регистрират до 20 август на адрес http://campaign.consumer.huawei.com/bg