Оранжерийните производители готвят протести
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2018 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжерийните производители готвят протести

/КРОСС/ Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо, с което иска спешна среща с ръководството на земеделското министерство и промяна в бюджета, определен за подпомагане на сектора. Производителите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови на протестни действия, съобщава БНР.

Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци е обсъждана в работна група, ръководена от заместник-министър Вергиния Кръстева. "Тя ме уверяваше в тази работна група, че промени в бюджета за оранжерийното производство няма да има", казва Атанас Кунчев от Асоциацията. Когато виждат какво предложение България е изпратила до Европейската комисия идва неприятната изненада:

"Защото нашият бюджет беше отрязан с милион и 200 хиляди." Според производителите някой в Министерството по традиция не си е свършил добре работата:

"Или небрежност, или умишлена манипулация." Ако отрязаните милион и 200 хиляди лева не бъдат изплатени под друга форма, това ще доведе до свиване на българското производство:

"80% от плодовете и зеленчуците в България, които консумират българите, са внос. Какво може да стане? Ще станат 85%. Идеално. Парите, които дава Европа, не са в българско производство, а някъде другаде. Писна ни вече от схемаджийство в земеделието", казва изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители Атанас Кунчев.