Космическият телескоп Kepler възобнови предаването на информация на Земята
Секция: Наука
04 Август 2018 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Космическият телескоп Kepler възобнови предаването на информация на Земята

/КРОСС/ Космическият телескоп Kepler, водещ в изследванията на екзопланетите, излезе от спящия режим, в който беше в продължение на четири седмици и възобнови прехвърлянето на информация в контролния център. Както съобщава портала Space.com, цитиран от агенция ТАСС, в режим "спящ" телескопът е поставен в началото на юли, за да се спести гориво за двигателите му. Възстановяването на режима на информация преминава през системата за космически комуникации на далечни разстояния на НАСА - това са антени, инсталирани в САЩ, Испания и Австралия.
Kepler, чието създаване струва 600 млн. долара, бе прехвърлен в хелиоцентрична орбита през март 2009 г. Той се завърта около Слънцето за период от 372,5 дни. Задачата на телескопа е да наблюдава около 150 хиляди звезди, за да запечата момента, в който звездата "мига". Това означава, че между него и телескопа преминава небесно тяло, вероятно планета. Според НАСА Kepler вече е успял да намери около 2,6 хил. Екзопланети.

Основната мисия на устройството е проектирана за 3.5 години. През 2013 г. телескопът излезе извън строя, а оборудването, отговорно за ориентацията в космоса, и работата му временно спря. През 2014 г. контролиращият център успя да стабилизира позицията на телескопа, а Kepler продължи да работи в рамките на програмата, която получава означението "К2" и предвижда серия от наблюдения за 80 дни. Оттогава телескопът е извършил 18 такива серии. По време на последния той забелязал част от небето в района на съзвездието "Рак" - област, която вече е изучавал през 2015 г. Следващата серия ще започне на 6 август, но само ако след текущата корекция в двигателите е останало достатъчно гориво.