"Ислямска държава" е екзекутирала заложник
Секция: СВЯТ
05 Август 2018 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ислямска държава" е екзекутирала заложник

/КРОСС/ "Ислямска държава" е екзекутирала млад мъж - един от заложниците друзи, отвлечени от джихадистката групировка миналия месец в сирийската провинция Суейда, съобщи Франс прес, като се позова на сирийски сайт и неправителствена организация.
Студент на 19 години е бил обезглавен на 2 авуст, заяви за АФП журналистът Нур Радуан от сайта Soueida24. Младежът е бил един от групата от около 30 души, повечето жени и деца, жители на едно от селата в Суейда, отвлечени при кървавата атака на "Ислямска държава" в тази провинция на 25 юли.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права това е първото убийство на заложник от групата.

Сайтът и неправителствената организация за мониторинг на човешките права бяха съобщили за трийсетина отвлечени жени и деца и 17 безследно изчезнали мъже след атаките на 25 юли в различни селища в провинция Суейда, при които бяха убити над 250 души.

Според Центъра джихадистите искат от режима в Дамаск освобождаването на бойци на "Ислямска държава", заловени в съседната провинция Дераа.

"Ислямска държава" не е поела отговорност за отвличането, но местни източници твърдят, че семействата на заложниците са получили на телефоните си техни снимки и видеоклипове, изпратени от джихадистите.

В петък един от най-високопоставените друзи в Сирия заяви за АФП, че Русия, съюзник на президента Башар ал Асад, преговаря с "Ислямска държава" за освобождаването на заложниците.