Варна, Бургас и Стара Загора си разделят 20 млн. лева по проекти за развитието на туризма
Секция: Туризъм
05 Август 2018 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варна, Бургас и Стара Загора си разделят 20 млн. лева по проекти за развитието на туризма

23 проекта за близо 20 млн. евро по Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020" г. ще се реализират във Варна, Бургас и Стара Загора. Те са одобрени в рамките на първата покана за набиране на проектни предложения на програмата и в тях участват 20 български партньори. В ход е процес по сключване на договори на одобрените проектни предложения, веднага след което предстои стартирането им и тяхното реално изпълнение.
Най-много са одобрените проекти на организации от област Варна - общо 10 с бюджет от над 1,8 млн. евро. Сред тях са Асоциация на българските Черноморски общини, Черноморска мрежа на неправителствените организации, Икономически университет - Варна, Община Аврен, Сдружение "Агенция за икономическо развитие" и др.
От област Бургас общини и неправителствени организации участват в 6 проекта по програмата, като бюджетът на българските партньори е на стойност над 1,6 млн. евро. Сред тях са общините Бургас, Созопол и Малко Търново, Фондация "Виа Понтика", Сдружение "Съвет за развитие на туризъм в Община Несебър", Сдружение "Зелена Странджа" и др.
От област Стара Загора 2 български партньори участват в 2 проекта по програмата, като бюджетът на българските партньори е на стойност близо 260 хил. евро. Проектите целят разработване на нови услуги и развитие на туризма на база богатото културно и историческо наследство, запазване на околната среда и природните ресурси.
Съвместната оперативна програма по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн" 2014-2020 г. е с общ бюджет близо 54 млн. евро. Териториалният й обхват включва Североизточен и Югоизточен регион на България, Централна Македония, Източна Македония и Тракия в Гърция, югоизточен регион на Румъния, Турция