Облекчават разходите на учителите, които живеят и работят в различни населени места
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2018 15:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Облекчават разходите на учителите, които живеят и работят в различни населени места

/КРОСС/ Разходите за транспорт и наем на учителите, които живеят и работят в различни населени места, да се освобождават от осигурителни вноски. Това предвижда проект на постановление за промени в Наредбата за доходите, върху които се правят осигурителни вноски. Документът е изготвен от Министерството на труда и социалната политика.

В Закона за предучилищното и училищното образование е предвидено, че педагогическите специалисти, които работят в населено място извън местоживеенето си, имат право на възстановяване на направените от тях разходи за транспорт от местоживеенето им до работата  и обратно или за наем по месторабота. В наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, обаче липсва текст, според който тези възстановени средства се освобождават от начисляване и внасяне на осигуровки и това е предпоставка за различно тълкуване. При проверки на данъчните инспектори се дават задължителни предписания за внасяне на тези осигуровки. 

Основната цел на предложения проект е да се повиши привлекателността на учителската професия и социалния статус на учителите, включително и чрез различни социални стимули за подкрепа на педагогическите специалисти.