Бившата топлоцентрала на НДК става арт сцена
Секция: КУЛТУРА
07 Август 2018 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бившата топлоцентрала на НДК става арт сцена

/КРОСС/ Някогашната топлоцентрала на НДК, скрита сред три възвишения и ромоляща река в горичката зад музея "Земята и хората", отдавна е останала без плът. Само изтърбушените й останки, тук-там нашарени със спрей, навяват бегли спомени за сграда, изпълнена някога с живот. Група независими артисти се заемат със задачата да превърнат руините в своя сцена за експериментални изяви в духа на съвременното изкуство и споделят идеята си с общината. Следва международен конкурс с 61 участници и избор на проект. Печелят младите архитекти Антон Колев и Мариана Сърбова, които до момента са работили в Бургас, информира БНР. 

Бившата топлоцентрала на НДК беше предложена през 2014 г. от самите независими артисти, разказва Малина Едрева, председател на Комисията по образование и култура в Столичната община. От години търсим решения как изоставени общински сгради, които някога са били промишлени, да бъдат върнати на града с помощта на културни проекти. По този повод възникна и идеята бившата топлоцентрала да се превърне в център за съвременно изкуство, където артисти ще могат да представят проектите си заедно със свои чуждестранни колеги.  

Един от замислите е той да прелива хармонично в естествената му природна среда - да стане място за развлечение и срещи, включително под открито небе. Това пространство, което е част от Южния парк, дава и възможности за организирането на културни събития, отбелязва Едрева. Обикновено центровете за съвременно изкуство са отворени предимно към визуалните артисти, докато бившата топлоцентрала ще интегрира различните видове изкуства. Затова и повечето пространства ще бъдат гъвкави за трансформиране, например голямата зала с 350 места в рамките на час ще може да се преобразува от сцена за театър в изложбена площ за целите на форума или да се изпразни и публиката да стои на крака. Освен това на втория етаж ще има още една зала за 150 души, предназначена за сценични изкуства, както и малки концертни пространства, ателиета за работа с деца и др.

По план тази година трябва да започнат строителните дейности, а до края на следващата топлоцентралата да бъде реконструирана и превърната в действаща сцена. Това не е единствената общинска сграда, която чрез обновление ще получи нови функции. Подобно място е например подземието на бившия мавзолей, предоставено за филиал на Софийската градска художествена галерия.