Законът за хора с увреждания готов до петък
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Август 2018 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Законът за хора с увреждания готов до петък

/КРОСС/ Майките на деца с увреждания и представителните организации на хората с увреждания проведоха нова среща със социалния министър Бисер Петков в Министерски съвет.

На срещата са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и омбудсмана Мая Манолова.

След края на срещата във "Фейсбук" страницата "Системата ни убива" майките на деца с увреждания дадоха кратък отчет от постигнатото.

Стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев е поел като личен ангажимент решението на проблема с регистъра и е дал "екстремни" срокове за изготвянето му. Дончев проверил до сега съществуващият регистър и констатирал, че не работи. Трябвало съвсем нов регистър.

По думите на майките още утре ще се внесе предложение в Министерския съвет и работата ще започне.

"До 15.10.2018 трябва да има профил на всеки човек с увреждане, да се "източи" информация от всички източници, да се стикова и направи в работещ вариант! А дано!", пишат още майките на деца с увреждания в поста си.

Става ясно и че на срещата е дадено уверение, че се работи сериозно за помощните средства. Здравният министър Кирил Ананиев трябвало до края на септември да даде вариант за преминаването на помощните средства към МЗ и стандарти за тях.

"Прави се голяма реформа в НЗОК и се мисли как тя да поеме финансирането - работи се!", пише в поста.

Относно трите закона - на срещата се обсъдило докъде върви работата.
Законът за хората с увреждания (ЗХУ) трябвало да стане готов до петък, 10 август.

"Има цифри за него. Работната група се събира в петък. Финансовото подпомагане остава така както е сега - нови интеграционни и понеже сме против това - тече обсъждане как да се промени", информират майките на деца с увреждания.