НСИ: С 6,1% нараства оборотът при търговията на дребно тази година
Секция: ИКОНОМИКА
08 Август 2018 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: С 6,1% нараства оборотът при търговията на дребно тази година

/КРОСС/ По предварителни сезонно изгладени данни през юни 2018 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.4% спрямо предходния месец, съобщава НСИ.

През юни оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 6.1% в сравнение със същия месец на предходната година.

 

                        

 

През юни се наблюдава по-значително увеличение на оборота спрямо предходния месец при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки- с 2.9%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.0%.

Намаление е отбелязано при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.6%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.5%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита- с 0.4%.

 

                          

 

През юни в сравнение със същия месец на 2017 г. оборотът нараства при:търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 15.6%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 11.3%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.5%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.5%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.8%.

По-значителен спад е регистриран при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.3%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.7%.