НСИ: Ръст на промишленото производство в България през юни
Секция: ИКОНОМИКА
08 Август 2018 17:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Ръст на промишленото производство в България през юни

/КРОСС/ През юни 2018 година промишленото производство в България нараства с 1% спрямо май и с 3.6% спрямо юни 2017 година, пoĸaзвaт дaнни нa Националния статистически институт (НСИ). 

Месечното увеличение се дължи основно на добивната промишленост, където скокът на производството е с 18.4%. В преработващата промишленост увеличението е с 0.5%, а в енергетиката е отчетено намаление с 0.3%.

По значителен ръст в преработващата промишленост има при производството на превозни средства, без автомобили - с 9.3%, производството на тютюневи изделия - със 7.9%, производството на химични продукти - със 7.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 6.2%.

Статистиците регистрират спад при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.5%, производството на мебели - с 3.9%.

Сравнението с година по-рано сочи ръст в добивната промишленост с 8.3%, и в преработващата промишленост - с 3.8%, а спад с 4.6% в енергетиката.

Спрямо юни 2017 г. най-съществено е увеличението на производството на превозни средства, без автомобили - с 35.7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 31.2%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 19.2%, производството на напитки, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на електрически съоръжения - по 11.2%.

Намаление е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11.8%, производството на облекло - със 7.7%, производството на хранителни продукти - със 7.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.1%.

Спадът в производството на тютюневи изделия се забавя до 5.6% годишно при двуцифрени стойности в предишните месеци.

Припомняме, че наскоро НСИ обяви данни показващи, че през юни общият индекс на цените на производител в България (индексът PPI) нараства с 0,8% спрямо май, когато се повиши с 1,4 на сто. По-съществено нарастване на цените - с 5,3% е отчетено в добивната промишленост и с 0,8% в преработващата промишленост, докато цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, се повишиха слабо с 0,1 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повиши през юни 2018 година с 6,8%, след растеж с 5,7% през предходния месец. Това представлява най-голям растеж на производствените цени от есента на 2012 година насам.

Повишение с 10,2% е отчетено на цените в добивната промишленост и с 9,0% при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато цените в преработващата промишленост се повишиха с 6,0 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през шестия месец на настоящата година се повиши с 0,5% спрямо май, когато също нарасна с 0,5% и регистрира повишение на годишна база с 5,7%, след годишен растеж от 4,8% месец по-рано.