Живко Георгиев: С „Визия за България“ БСП има шанс да промени бъдещето ни
Секция: Интервюта
12 Август 2018 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Живко Георгиев: С „Визия за България“ БСП има шанс да промени бъдещето ни

/КРОСС/ Социологът  Живко Георгиев  в интервю за Агенция „КРОСС’’  за проекта на БСП „Визия за България“.

Г-н Георгиев, БСП представи проекта „Визия за България“. Какви са Вашите виждания за него и какво бихте променили или добавили?

Този политически документ, който може да наричаме продукт, е рядко срещан като жанр в нашия съвременен политически живот. Ако трябва накратко да го опиша, това е много радикален проект в своята диагностика и разбиране в това какво трябва да се промени.

Рядко съм виждал такъв много смислен и системно разработен документ от политически партии.

С една дума страшно нужен документ, аз лично в изказвания вече 20 години подканям българските партии да предложат нещо подобно.

В него има много дълбока диагноза на онези плашещи проблеми в държавата през последните 20 години.

Ако не се вземат мерки, тези проблеми ще ескалират и на човешки език – ще се получи една гангрена или смърт на целия регион.

Много смислена диагноза и преценка има в този документ, много компетентно е направен. Той е готов за радикална промяна и ако не се случи, положението ще е безспорно плашещо.

Безспорно в Европа има органи за т.нар. „кохезия на сближаване“, и ние се борим Европа да не се движи на две–три скорости, а става точно обратното – България се движи на няколко скорости.

Сигурно би могло да се мисли още за развиване в демографската политика.

За първи път виждам такъв документ и той не е измислим в кабинета. Очевидно по него са работили можещи и знаещи експерти.

Това е, което трябва да правят партиите, а не да се занимават постоянно с глупости.

Посочете най-важните според Вас проблеми, които се опитва да разреши „Визия за България“?

Всеки раздел е много силен и се предлагат много силни посоки за промяна.

Да започнем с икономиката – има много тревожни факти от износа и вноса на храни и липсата на развитие. Друг голям проблем е здравеопазването, то е болно, ако няма промяна оставаме без здравеопазване, то е нито достъпно, нито – качествено.

Друга ключова тема са регионалните различия. Да речем кризата на Северозапада, Североизтока, Лудогорието, Ямболско и голяма част от страната и всичко това генерира емиграционен поток, който е негативен за бизнеса и който отива към София и там поражда други проблеми.

В документа откриваме една много смислена идея, а именно държавата да поеме в свои ръце и да създаде един фонд за сближаване на регионите и постепенно оправяне на тези различия.

Също така трябва да има развито социално предпиамачество, защото в тези места има възрастни хора, за които няма кой да се грижи и, ако го имаше, щеше да има кой да се грижи за тези хора, а и така да се създадат нови работни места.

В тази Визия е отделено най-малко внимание на национална сигурност и външна политика, но там може и с по-малко думи да се решат проблемите.

Основните акценти в Визията са икономика, здравеопазване, регионална политика и образование.

Ще успее ли БСП да пребори 10-годишната хегемония на ГЕРБ с проекта „Визия за България“?

Не знам дали това е целта на БСП... Хегемонията на ГЕРБ съвпадна с една обща европейска и едва ли не световна тенденция в политиката.

Реално нямаше търсене на сериозни политически идеи, това беше времето на политтехнологиите и политическия маркетинг.

ГЕРБ беше хегемон на неполитическата идеология и освен това яхна общественото недоволство от първите 20 години от Българския преход.

Тази хегемония е обречена или да предлага БСП или още по качествен продукт, но има едно изтощаване на политиците.

За БСП беше важно да покаже, че все още е в състояние да генерира качествен политически продукт.

Вече дали ще може хардуерът да се смени, това е друг въпрос, но едно е ясно софтуерът вече е зареден.

След старта на проекта ще се върне ли България на ключови позиции в Европа, тъй като в момента сме водещи само в негативните класации на държавите в ЕС?

Аз съм убеден, че, ако се реализира една подобна визия, имаме шансове да се доближим до Европейския Запад, но това няма да е никак лесно, знаем в момента и Румъния, и Унгария дърпат много мощно напред, а също и Чехия, но при всички случаи бихме могли да скъсим дистанцията. Важно е да знаем и да не се надяваме,че, видите ли, новите членки, които ще влязат в ЕС като Молдова и Грузия, ще ни изместят от последните места в класациите.

„Моята България“ след 15 години или как виждате развитието на държавата ?

Ако я караме без „Визия“ и без ревизия на бъдещето, тя няма да е много по-добра, ако не стане промяна, разбира се.

България ще е 6 милиона, а може и по-малко със средна възраст на населението 50 години, с запустели региони с 5-6 живи урабанистични ядра до София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и евентуално Варна, свързани с аутобани и магистрали и никаква конкретна идея. Няма да имаме и ресурси не, че сме имали някога. Най-вероятното бъдеще е това, ако нещата не се подобрят.

Ако така я караме, положението ще е лошо, но все още има шанс да се върнем в играта с документ като „Визията“.

Все още имаме шансове, ако не друго, то поне човешки ресурс за проект на бъдещето.