Руснаците вече не се женят преди да навършат 34
Секция: Русия
11 Август 2018 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руснаците вече не се женят преди да навършат 34

/КРОСС/ Световната тенденция за девалвация на семейните ценности вече е засегнала и Русия, твърдят експерти.Днешното население на Руската федерация предпочита да встъпва в брак в значително по-зряла възраст от своите родители. Причините за отлагането обаче могат да бъдат не само инфантилност, но и желанието първо да се изгради кариера и постигне финансова стабилност.

Бум на сватбите в Русия се очаква на датите, които съдържат три осмици: 8, 18 и 28 август.

Според организаторите на сватбени събития много от двойките избират да се бракосъчетаят именно на подобни „красиви" дати с повтарящи се цифри. Данните от руската официална статистика за последните седем години сочат, че средната възраст за сключване на брак се е увеличила до 34 години.

Според Александър Рикел, доцент по психология в Московския държавен университет (МГУ), бракът е един от основните маркери за социална зрялост, но неговата ценност постепенно девалвира. „Официалната статистика просто потвърждава стереотипа по отношение на младото поколение, т.е. хората, който днес са под 30-годишни. На Запад ги наричат „поколението Питър Пан" - вечните деца, които се къпят в лъчите на своята инфантилност; късно се женят, късно раждат деца, късно започват да живеят самостоятелно", заяви руският психолог.

„Това поколение има различни критерии за зрялост. Независимо от това обаче факт е, че брачната институция е все по-ниско ценена и възрастта на младоженците нараства", добавя доцент Рикел. Според Олга Маховска, доктор по психология, обаче тази „зрялост може и никога да не настъпи". „Виждаме хора на по 50-60 години, които се държат като младежи и твърдят, че все още не са се решили на брак. Те продължават възприемат себе си като младежи и съответно търсят млади партньори. Това е вид социален нарцисизъм", твърди Маховска.

Според нея все повече хора смятат, че „смисълът на живота не е в това да напишат книга, да решат математическа теорема, не е в труда, а е в това да изживеят дните си в удоволствия". При подобна нагласа „социалната зрялост може и никога да не настъпи".

Руските учени обаче откриват и обратната тенденция. Сред определени слоеве на руското общество патриархалните и религиозни ценности укрепват. Браковете на тези хора са стабилни и многодетни. „В обществото винаги има тенденция и анти тенденция", заключва Маховска.