Карловци се вдигат на протест срещу Здравната каса, затварят им Родилното
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Август 2018 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Карловци се вдигат на протест срещу Здравната каса, затварят им Родилното

/КРОСС/ Карловци се вдигат на протест срещу закриването на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Д-р Киро Попов". Недоволството си жителите на подбалканския град ще изразят в понеделник от 10:30 часа в двора на лечебното заведение.

"Призоваваме гражданите да изразят своята гражданска ангажираност и заедно да защитим правото в града на Левски да продължават да се раждат достойни българи", апелират към обществеността от кметската управа на Карлово.

Протестът на жителите на града е провокиран от решението на пловдивската Здравна каса да спре финансирането по клиничните пътеки на АГ отделението в болницата, припомня Дарик. В него работи един анестезиолог на пълен щат, а според изискванията на НЗОК трябва да има поне двама. За да изпълнят критериите за сключване на договори по клинични пътеки, в родилното отделение на болницата, която е общинска, на 4 часа работят още няколко анестезиолози, които пътуват от Казанлък.

Според Здравната каса в Пловдив обаче, това не отговаря на нормативната база.

Решението за закриване на АГ отделението е обжалвано от Община Карлово. От местната управа считат, че то е незаконно и зад него прозират интереси на големи частни болници в Пловдив.

Очаква се по казуса да се произнесе Административният съд в града на тепетата.