Загадъчен обект край Млечния път
Секция: Наука
11 Август 2018 19:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Загадъчен обект край Млечния път

/КРОСС/ Астрономи от САЩ и Испания обясниха произхода на астрономическия обект Segue 1, за който се смята, че е сфероидна галактика джудже или глобуларен клъстер, съобщи Сайънс алърт.

По мнението на учените, по-вероятно е Segue 1 да е галактика, уловена от гравитацията на Млечния път.
Обектът Segue 1 е слабосветещ спътник на нашата галактика. Светимостта му не е по-голяма от тази на 300 слънца, а това е характерно за глобуларен клъстер.

Съставен е от стари звезди, съдържащи малко количество метали. Това навежда на мисълта за потенциална галактика, възникнала в ранната Вселена, когато първото или второто поколение звезди все още не се били превърнали в свръхнови, синтезирайки и разпространявайки тежки метали.
Учените изследвали траекторията на Segue 1 и установили, че обектът кръжи около Млечния път с период 600 милиона години. Това е характерно за галактика джудже.

Според най-вероятния сценарий, обектът е бил уловен от гравитацията на нашата галактика при възникването си преди около 8 милиарда години. Друга хипотеза гласи, че обектът е бил спътник на сблъскала се с Млечния път по-голяма галактика, но тази вероятност е едва 25-процентна.