"Джипси кинг" минаха като фурии през Банско джаз феста
Секция: КУЛТУРА
11 Август 2018 19:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Джипси кинг" минаха като фурии през Банско джаз феста

/КРОСС/ "Джипси кинг на Пако Балиардо" мина с гръм и трясък през Банско, за да изнесат първия си концерт в рамките на международния джаз фестивал.

Кралете на фламенкото и салсата вдигнаха на крак хилядите си фенове на площада с хитовете Bamboleo, Djobi Djoba, Baila Me и Un Amor, публиката чу и интерпретации на My Way на Франк Синатра, Ne me quitte pas на Жак Брел, Volare на Доменико Модуньо, както и немалко инструментални композиции с виртуозни китарни сола, разказва сайта Dnes.bg.

Оказа се, че има и обяснение защо липсва буквата "с" след Кинг. Членовете на групата в момента водели съдебни дела за името "Джипси кингс", и междувременно Пако, който е от първоначалния състав и е най-възрастният от братята Балиардо, гастролира по света под името "Джипси кинг на Пако Балиардо". Това е причината участието в Банско да липсва в официалния сайт Gipsykings.com.

video: https://www.youtube.com/watch?v=IwsKWc8AZo8

Пако, като част от оригиналната група, създадена в Южна Франция преди точно 40 години, има над 18 милиона продадени албума по света и множество престижни награди, между които и "Грами". И той, както и останалите му колеги, свири по слух, тъй като няма академично музикално образование. Това обаче не пречи да развиват стила и виртуозността си чрез непрестанното свирене на китарите и предаването на наследството от поколенията преди тях. Според критиката те самите допринасят с нови елементи към фламенко музиката.

video: https://www.youtube.com/watch?v=cVtX7EbcmJE