Увеличиха се случаите на летни вируси, как да разпознаем симптомите
Секция: Здраве
12 Август 2018 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличиха се случаите на летни вируси, как да разпознаем симптомите

/КРОСС/ След като лятото най-накрая дойде през август, с него се увеличиха и случаите на заболелите от летен вирус. Сред тях преобладават стомашно-чревните инфекции, които протичат с температура, повръщане, разстройство и хрема. Те повалят и деца, и възрастни, като заразяването става не само по морето, предупреждават специалистите, пише „24 часа".

„Сега е сезонът на ентеровирусните инфекции, които причиняват т.нар. летен грип. Симптомите са температура, повръщане, не много силно разстройство, обриви, болки в гърлото и ставите. Те се предават по фекално-орален и по въздушно-капков път и са характерни за топлото време", обясни доц. Атанас Мангъров, началник на Клиника по инфекциозни болести в Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров".
Обикновено симптомите продължават седмица до десет дни. Посещението при лекар е препоръчително, особено за децата, но за лечението на тези вируси не трябва да се приема антибиотик, каза доц. Мангъров.

„Антибиотикът е нужен, само ако има усложнения, които обикновено настъпват към края, но шансът е малък. Иначе организмът трябва да се остави да пребори инфекцията сам", посъветва той.
Замърсени храна, вода и прибори обикновено са сред основните причинители на стомашно-чревните инфекции, особено по морето. Ако се консумира недобре съхранена храна от животински произход, това крие риск и от зараза със салмонела, предупреждават здравните власти.

Бактериите се предават и чрез мръсни ръце, затова миенето им не трябва да се забравя, като всяко трябва да е поне по 20 секунди, със сапун под течаща вода.

За разлика от бактериалните инфекции, ентеровирусите не причиняват диария, но пък идват с болки в гърлото, защото вирусът се размножава в сливиците. Заразяването с тях също става много лесно. Хапването на повече лимони е добър начин за превенция.