Повече от 100 избирателни секции във Великобритания искат страната да остане в ЕС
Секция: СВЯТ
12 Август 2018 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече от 100 избирателни секции във Великобритания искат страната да остане в ЕС

/КРОСС/ Повече от 100 представители на английския парламент, които бяха гласували за Brexit, вече предпочитат Кралството да остане в Европейския съюз (ЕС), съобщава The Guardian.

Проучване сочи, че голяма част от британците са преразгледали вижданията си по въпроса и сега мнозинството предпочита да остане в тясно сътрудничество с ЕС.

Тази промяна, според направения анализ, се дължи главно на появили се съмнения между избирателите, гласували в подкрепа на Brexit.

Тенденцията е най-силно забележима в северната част на Англия и Уелс. Развитието ѝ ще даде допълнителен натиск върху Джереми Корбин, лидерът на Лейбъристката партия, който ще трябва да промени своя курс и да преосмисли Brexit.

Изследователи от компанията за анализ на потребителите на Focaldata събраха и анализираха статистическите данни, моделирайки две анкети с повече от 15 хил. анкетирани, проведени преди и след обявеното от министър-председателя Тереза Мей предложение за сделка за Brexit от 6 юли.

632 избирателни секции бяха включени в анкетите.

Беше установено, че 112 от тях вече предпочитат да останат в ЕС. Общият брой на секциите, които желаят Великобритания да остане в рамките на европейското обединение е 341.

14 от 40-те секции в Уелс са сменили мнението си от „напускане" към „оставане". Общият брой на секциите в Шотландия, които искат Обединеното кралство да остане в ЕС, е 97.

Общото процентово съотношение за Великобритания е 53% за оставане в ЕС срещу 47% за напускане.

Сред хората, които са сменили своето виждане за пътя на развитие на страната, е и Борис Джонсън, бившият външен министър и едно от основните лица на Brexit-кампанията.

„Това ново проучване показва, че Brexit все още не се е превърнал в необратимо събитие. Хората в Обединеното кралство са свидетели през последните две години на много несигурност и тревога, като 112 избирателни секции са преминали към мнозинството, което желае преговорите с ЕС да продължат", смята Елойз Тод, изпълнителен директор на Best for Britain.

„Процесът на промените се ускорява", от друга страна казва Ник Лолъс, ръководител на Hope not Hate, като добавя: „Страховете от Brexit без сделка растат особено сред гласоподавателите, които първоначално подкрепиха излизането на Великобритания. Политиците трябва да разберат, че имаме сериозна промяна в общественото мнение".