Идентифицираха механизъм, свързан със стареенето
Секция: Наука
13 Август 2018 21:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Идентифицираха механизъм, свързан със стареенето

/КРОСС/ Учени от Ланкастърския университет, Лондонския университетски колеж и университета Куин Мери в британската столица установиха, че стареенето у кръглите червеи е в резултат на функционирането на гени, а не се дължи на "износване" на организма, съобщи Юрик алърт.

По думите на специалистите, био

логичните процеси, които са норма за младия развиващ се организъм, продължават да протичат в по-напреднала възраст, нарушавайки хомеостазата му. В резултат се появяват деменция, рак, увреждания на сърдечносъдовата система, хронична обструктивна белодробна болест.

Учените изследвали признаци на стареенето у нематоди Caenorhabditis elegans, които живеят в плодове и са с продължителност на живота едва две-три седмици. Оказало се, че една от главните роли изпълняват гени, които кодират протеини, участващи в процеса автофагия. При него клетки преработват собствените си съставки. Било констатирано, че в напреднала възраст автофагията уврежда червата и води до смърт.

Подобни процеси, при които програмата за развитие се превръща във вредна квази програма, се наблюдават и у хората. У жените процесът, който е свързан с отмиване на калций от костите и има за цел формиране на майчина кърма, може да доведе до негативни последствия след навлизане в менопауза, включително до остеопороза, остеоартрит и калциниране на кръвоносни съдове.