Apple ще превърне iPhone в паспорт
Секция: Технологии
13 Август 2018 21:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Apple ще превърне iPhone в паспорт

/КРОСС/Нова технология на Apple може да направи от iPhone "документ" за удостоверяване на самоличността, или казано по-просто - паспорт. Патентът за технологията вече е публикуван на сайта на Патентното ведомство на САЩ, предава technews.bg.

Патентният документ описва подробно алгоритъм за предаване и четене на конфиденциални данни. В частност, Apple планира да използва протоколи RFID и NFC, чрез които данните ще се записват на устройството.

Използвайки RFID, смартфонът ще получава лични данни от документа за самоличност - например, правата за шофиране. Тези данни ще се съхраняват в специално заделена за целта защитена област от паметта.

Устройствата на Apple са оборудвани с NFC технология за безжично предаване на данни между близки устройства и имат системи за идентификация на основата на биометрични данни, отбелязва AppleInsider.

Концепцията на Apple има потенциално широка сфера на приложение - тя може да се реализира както от частни компании (например за пропусквателната система), така и от публични организации (за паспортен контрол).